W roku 2020 po raz pierwszy w Okręgowej Radzie Adwokackiej w Warszawie został zorganizowany Sztab Wielkiej Orkiestry Świątecznej Pomocy. Zebraliśmy do puszek 71 447, 21 zł, środowisko adwokackie wraz z rodzinami mocno zaangażowało się w zbiórkę zarówno w dniu finału, jak i licytacje cieszyły się dużym powodzeniem.
Jedną z licytacji była kolacja przygotowana w siedzibie Okręgowej Rady Adwokackiej w Warszawie przez 6 adwokatów naszej Izby, pod roboczym tytułem „Adwokatura przy kuchni”. Stylowe fartuchy i twarzowe czapki pichcąc i siekając w Sali Klubowej założyli:
Dziekan ORA w Warszawie adw. Mikołaj Pietrzak, który opowiadał o jedzeniowych tradycjach Warszawskiej Adwokatury oraz przyrządził lekko pikantne danie na bazie mango oraz aromatycznych przypraw.
Wicedziekan ORA w Warszawie adw. Katarzyna Gajowniczek-Pruszyńska zachwyciła nas sałatką z gorgonzolą i gruszką, oraz przybliżyła swoją drogę do Adwokatury.
Adw. Karolina Kuszlewicz opowiedziała o prawach zwierząt, co pozostaje jej wąską i pełną pasji specjalizacją zawodową. Na jej talerzach pojawił się makaron z cukinii z pastą z suszonych pomidorów.
Adw. Sylwia Gregorczyk-Abram przygotowała sałatkę z czarnej soczewicy z grillowanymi warzywami oraz opowiedziała o Wolnych Sądach.
Adw. Rafał Dębowski przygotował pracochłonne danie ze świeżych warzyw w sosie pomidorowym i świeżą kolendrą. W swoim speechu odpowiedział na pytanie czemu sprawy sądowe trwają tak długo.
Adw. Piotr Girdwoyń, Prof. UW i specjalista od wątków detektywistycznych przygotował wytrawne babeczki, oraz przepyszne cytrynowe ciasteczka. A opowiedział o sądowych pomyłkach.
Wszystkie dania zostały samodzielnie przygotowane przez adwokatów.
Nasi wspaniali licytujący w sumie kupili bilety za 2087,50 PLN mogli skosztować każdego z dań oraz wysłuchać ciekawych prelekcji przy wspólnym stole. Bardzo Państwu dziękujemy! Bilety wylicytowali: Maciej Broniarz, adw. Bartłomiej Okurowsk, adw. Piotr Zemła, adw. Arkadiusz Szymański, r. pr. Paweł Kempa-Dymiński oraz adw. Monika Rajska.